Sunny 7 Web

j j

Контакти
Варна, София +(359) 887117838 web@sunny7eood.eu
Folow us on social

SEO срещу платена реклама при търсене: Коя е най-добрата инвестиция?

Сео оптимизация и итернет маркетинг | sunny7eood.eu

SEO срещу платена реклама при търсене: Коя е най-добрата инвестиция?

Кое е по-добро: SEO или PPC?“ Погрешно приемаме, че едното е по-добро от другото. И все пак противопоставянето на SEO срещу платения маркетинг при търсене е едно от най-честите неща, които бизнесът прави, когато за първи път се опитва да се справи с дигиталния маркетинг.

Ето защо препоръчваме вместо това да разберете: „Кое ще осигури най-добра възвръщаемост за целта SEO или PPC?“

По-долу ще ви помогнем да си отговорите на този въпрос. Ще разгледаме разликата между SEO оптимизацията и платеното търсене, техните предимства, недостатъци и – най-важното – коя е по-добрата инвестиция за конкретните цели на вашия бизнес.

Защо трябва да се грижите за SEO и платените реклами? Мнозина казват, че SEO и платеното търсене са двата стълба на дигиталния маркетинг. Бърз преглед на някои статистики за органично и платено търсене и бързо разбираме защо. Като цяло органичното и платеното търсене са отговорни за 68% от целия трафик на уебсайта: 53% от трафика на сайта идва от органично търсене 15% от трафика на сайта идва от платено търсене. Тези цифри са осреднени за всички индустрии. (Цифрите варират в зависимост от индустрията. Например в B2B, органичният представлява 64% от трафика. За електронната търговия платеният представлява близо 24% от трафика.) Нещо повече, установено е, че платеното и органичното търсене генерират 72% от приходите. Може би трябва да отделим малко време, за да оставим това да се разбере.

Изследванията показват, че комбинираното органично и платено търсене носи две трети от всички приходи. Това е лудо високо. Ето защо трябва да се грижите за SEO и платената реклама.

Какво е SEO оптимизация?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е процесът за подобряване на видимостта на вашия уебсайт и уеб страници в органичните резултати на търсачките, като Google и Bing. Най-вече това означава да се опитвате да накарате вашите уеб страници да се класират по-високо в резултати от търсачките (SERP). Това се постига чрез оптимизиране на вашето онлайн съдържание.

Какво е платено търсене?

Платеното търсене е процесът на плащане за подобряване на видимостта на вашия уебсайт и уеб страници в търсачките или техните партньорски сайтове. Често се нарича реклама с плащане на клик (PPC). Надеждата е тези спонсорирани реклами да бъдат доставени на върха на SERP. Това се постига чрез офериране и насочване по ключови думи. Разходите най-често се правят всеки път, когато се кликне върху тях (цена на клик или CPC) или от това колко хора ги виждат (цена на хиляда или CPM). Google, Bing, Facebook, Twitter, Instagram и Amazon предоставят PPC рекламни платформи.

  • Плюсове на платеното търсене.
  • Бързо постигане на резултати.
  • Полезно за чувствително към времето съдържание
  • Осигурява повече контрол върху производителността
  • Лазерно фокусирано насочване към аудитория

Минуси на платеното търсене

  • По-скъп краткосрочен план
  • Изисква повече поддръжка
  • Става по-малко ефективен с течение на времето
  • Може да изисква по-големи бюджети

Разликата между SEO срещу платено търсене

Най-големите разлики между SEO и платените реклами

  Платените реклами се показват в горната част на резултатите от търсенето. Те доминират на видимата на екрана част от страницата и винаги ще бъдат първото нещо, което потребителят вижда. Те заемат до първите четири фрагмента на настолен компютър и три на мобилно устройство. Понякога платените реклами се показват в долната част на страницата, което ги прави последното нещо, което потребителят вижда.

  Резултатите от органичното търсене заемат останалите 10 фрагмента на страницата, но потребителите трябва да превъртат надолу страницата покрай платените реклами, само за да стигнат до най-високо класираните органични резултати. 

SEO срещу платено търсене: цена

 Платеното търсене има преки разходи, тъй като фирмите трябва да плащат за рекламите си, за да се показват в SERP (чрез CPC или CPM). В резултат на това разходите, свързани с платени реклами при търсене, могат бързо да ескалират.

 SEO няма преки разходи. Поставянето в органичните резултати се предоставя безплатно от търсачките, което го прави много по-рентабилна стратегия в дългосрочен план. Разбира се, както SEO, така и PPC имат непреки разходи. Като разходите, необходими за създаване и разработване на онлайн съдържание и поддръжката му. 

Въпреки че изчисляването на средния процент на реализация за SEO е трудно, изчислено е, че като цяло резултатите от органичното търсене са 8,5 пъти по-вероятно да бъдат кликнати, докато платените реклами при търсене са 1,5 пъти по-вероятно да преобразуват.

Това би дало CVR за SEO от 2,5%, приблизително повече.

Post a Comment