Sunny 7 Web

j j

Контакти
Варна, София +(359) 887117838 web@sunny7eood.eu
Folow us on social

SEO оптимизация, най- новите тенденции през 2023 г.

Сео оптимизация на сайт 2003 | sunny7eood.eu

SEO оптимизация, най- новите тенденции през 2023 г.

В SEO е трудно да се предвидят бъдещи тенденции. Средите се променят бързо, Google пуска актуализации през цялото време и SEO специалистите никога не знаят какво да очакват. Е, докато някои са доволни от мантрата „зависи“, други предпочитат задълбочени проучвания и експерименти, за да видят ясно бъдещето на SEO. Ето топ 5 на SEO тенденциите, базирани на факти, новини на Google и експертно мнение.

1. Google Ads ще се поддаде на органичното търсене. Последните отчети за приходи от Google и Bing Ads ясно показват тенденция към спад. През октомври 2022 г. приходите от Google Ads се увеличиха само с 4,25%. Предишният доклад показа увеличение от 13,5%, а предишният – 22%. Това не е нищо друго освен сигнал, че компаниите намаляват разходите за платена реклама. Освен това много маркетингови агенции казват, че средните разходи за листване също са намалели. Глобални финансови експерти казват, че 2023 г. вероятно ще се превърне в годината на голямата рецесия, което прави увеличаването на рекламните разходи съмнително.

Икономическата криза е само половината от проблема. Втората половина е човешкият фактор. Хората предпочитат да кликват върху резултатите от органичното търсене пред рекламите, тъй като платените промоции традиционно се свързват с нещо, което не е достатъчно добро, за да спечели популярност без реклама. Вероятно това е причината Google да промени рекламния етикет на Спонсориран (и вече е променен за мобилно търсене), спонсориран звучи по-меко. Въпреки това компаниите трябва да продължат да привличат клиенти. Има голяма вероятност компаниите да инвестират повече ресурси в разширяване на своите органични позиции, което може да означава само, че SEO остава тенденция.

Как да действаме

Можете да се възползвате от тази ситуация по два прости начина. Първо, преразгледайте рекламните си кампании. Може би някои надценени оферти са станали достъпни за вашия бизнес, така че можете да ги изпробвате, ако бюджетът ви позволява. Второ, ако вашият бизнес трябва да намали разходите за платена промоция, нямате друг избор, освен да оптимизирате по-добре за органично търсене, за да победите конкурентите си и да получите повече посетители. Ако не знаете как да започнете оптимизацията на вашия сайт, опитайте основни инструменти на Google като Search Console и следете техническата изправност на вашия сайт.

2. Фрагменти с нулево кликване. Представените фрагменти и резултатите с нулево щракване привличат най-голямо внимание (т.е. кликвания и изгледи) в органичните SERP, така че собствениците на уебсайтове ще се затруднят да оптимизират страниците си, за да извлекат максимума от тях, особено като се има предвид намаляващата популярност на платената промоция. SEO общността все още не е наясно как да третира представените фрагменти. Въпреки че привличат вниманието на потребителите и примамват много кликвания, те също не позволяват на потребителите да кликват върху другите фрагменти на SERP, тъй като хората получават информацията направо от SERP. Както и да е, популярността на фрагменти с нулево кликване не може да бъде подценявана, точно както Google продължава да ги тласка към върха на SERP.

Как да действаме?

Тъй като фрагменти и резултатите с нулево кликване продължават да получават повече кликвания, целта ви е страниците ви да печелят от този тип резултати от търсенето. В много случаи Google извлича информацията за резултати с нулево кликване от структурирани данни. Ето защо можете да приложите маркиране на схема, което отговаря на типа съдържание на разглежданата страница.

3. AI съдържанието ще бъде прекомерно използвано. Писателите на AI съдържание стават по-добри всеки ден – техните текстове стават по-смислени, добре изградени и логични. Нещо повече, те са евтини (някои инструменти са дори безплатни), така че все повече SEO специалисти ги смятат за начин да получат тонове съдържание за по-малко време и пари. Истината е, че AI генераторите на съдържание все още не са достатъчно добри, за да заменят хората. Това вероятно ще се превърне в капан за мързеливите SEO специалисти, които прекомерно използват AI съдържание и жертват качеството пред количеството. Освен това не забравяйте, че беше въведена актуализацията на полезното съдържание на Google принудени да санкционират съдържание с ниско качество, а съдържанието на AI без никакви редакции е точно това, което тази актуализация търси.

Как да действаме?

Генераторите на AI съдържание не са в състояние да заменят истинските писатели, но могат да ви помогнат при създаването на съдържание. Така че не е най-добрата идея да се откажете напълно от AI инструментите, особено ако сте с ограничен бюджет, просто ги използвайте внимателно. Първо, тези инструменти могат да ви помогнат да генерирате необработени очертания, за да се справите с блока на писателя. Второ, AI може да помогне за създаването на кратки части от текст, като контури или заглавия (които все още се нуждаят от ръчни редакции). И накрая, машинният превод е по-евтин от всеки специалист на свободна практика. Но не забравяйте, че AI преводите, като всяко съдържание, генерирано от AI, изискват ръчно редактиране. Така че не е добра идея да пълните страниците си с тонове необработени AI преводи.

5. Google ще обръща повече внимание на обектите. Изглежда, че Google е обучил своите алгоритми BERT и MUM достатъчно добре, за да ги накара да разберат обектите зад ключови думи. Така че подходът за оптимизация, базиран на обекти, вероятно ще поеме традиционното оптимизиране на ключови думи. Една от причините за това е развитието на панела със знания. Google използва своите алгоритми за обработка на естествен език (NLP), за да анализира някакво съдържание, да разбере най-смислените думи (или обекти) и да „реши“ какво представлява съдържанието. След това събраните данни се добавят към останалите познания на Google за обекта. Когато Google събере достатъчно данни, той извлича всички части от знанието в панел със знания. Подходът за СЕО оптимизация, базиран на обекти, също е от решаващо значение при локалното SEO. В този случай Google използва своята колекция от знания, за да определи доколко даден обект (заявка) е уместен за местоположението на търсещия и след това формира SERP въз основа на тази информация.

Google трябва да разполага с възможно най-много информация за вашия обект, за да го разбере правилно, така че целта ви е да предоставите на Google достъп до всички необходими данни. Първото нещо, което можете да направите, е да видите какво Google вече знае за вашия бизнес като цяло.

 Ако имате местен бизнес, създайте бизнес профил в Google и го попълнете с възможно най-много информация. GBP предоставя данни директно на Google, така че колкото повече подробности предоставите, толкова по-добре. Продължавайте да създавате връзки. Връзките работят като връзки между обекти (т.е. сайтове) в рамките на ниша или/или местоположение. Позволете на клиентите си да направят преглед на вашия бизнес (колкото по-положителни са отзивите, толкова по-добре). Организирайте офлайн маркетингови дейности, ако вашата ниша ви позволява да го направите. Google също оценява офлайн шума и хората са склонни да обсъждат преживяванията си в социалните медии, което ви носи популярност.

5. Google Shopping ще управлява електронната търговия. Сега можем да видим, че Google се превръща в агрегатор за пазаруване, който показва стоки от много платформи и предлага връзки къде да купя. Е, вероятно директните продажби са единственото нещо, което Google все още не прави. Както и да е, Google активно популяризира своите услуги за пазаруване сега и вероятно ще продължи тази тенденция през 2023 г. И ако сте щастлив собственик на бизнес за електронна търговия, трябва да се подготвите за промени. Тази функция на Google е доста добра, тъй като ви позволява лесно да проверявате ценовите стратегии на вашите конкуренти и да се адаптирате към пазарната ситуация.

Звучи прекалено добре? Е, ето един недостатък: сайтовете за електронна търговия ще получават по-малко кликвания, маркетинговите фунии ще бъдат по-трудни за изпълнение и потребителите ще посещават страницата само ако решат да купуват от този уебсайт.

Как да действаме? Ако управлявате сайт за електронна търговия, нямате друг избор, освен да настроите функциите на Google Пазаруване. Понякога тези фрагменти работят като избрани, т.е. Google ги изтегля в горната част на SERP. Следователно те могат да привлекат вниманието и кликванията. И ако тези фрагменти не са ваши, вероятно ще принадлежат на вашите конкуренти.

Търсене на следващата ви стъпка. Трудно е да сте сигурни за каквото и да било, когато става въпрос за SEO тенденции и Google. Но съдейки по това, което се случва в SEO сега, е съвсем ясно, че качеството ще надделее над количеството, а AI алгоритмите са тук, за да останат. Имайте това предвид, когато разработвате вашата SEO стратегия за следващата година и нека класирането ви бъде високо.

Post a Comment