Sunny 7 Web

j j

Контакти
Варна, София +(359) 887117838 web@sunny7eood.eu
Folow us on social

Най – добрия плъгин за СЕО оптимизация

Плъгин wordpress и woocommerce SEO | sunny7eood.eu

Най – добрия плъгин за СЕО оптимизация

Ако искате да оптимизирате WordPress или онлйан магазина си изграден на плъгина WooCommerce, едно от първите неща, които трябва да направите е да изберерете правилния плъгин за оптимизация на вашата уеб страница. Когато става въпрос за WordPress/WooCommerce плъгина с най-голяма история и популярност е Yoast SEO.

Има няколко други популярни плъгина, включително Rank Math, който ще сравним с Yoast SEO.

Rank Math е сравнително нов  (в сравнение с Yoast SEO), но бързо набира популярност.

И така, кой трябва да изберете в сравнението Rank Math срещу Yoast SEO? Това е темата на тази публикация.

Не е задължително да изберем „победител“ и „губещ“. Вместо това, ние просто ще подчертаем какво прави добре всеки плъгин и как те се сравняват, така че да можете да изберете опцията, която най-добре отговаря на вашите нужди, ниво на знания и бюджет.

Ще започнем, като представим всяка опция малко по-подробно. След това ще ги сравним задълбочено в различни категории.

wordpress сео оптимизация | sunny7eood.eu

Rank Math срещу Yoast SEO.

За да започнем нещата, бързо ще представим Yoast SEO и Rank Math, за да подготвим основата за нашето по-практическо сравнение.

Yoast SEO. Първоначално стартиран през 2010 г., Yoast SEO е най-популярният плъгин за сео оптимизация на  WordPress и WooCommerce. Основан е от Joost de Valk, който е бил SEO консултант преди да стартира Yoast SEO. В много отношения Yoast SEO е един вид „de facto“ WordPress SEO плъгин. Например, ако прочетете урок за сео оптимизация на WordPress, вероятно просто ще приемете, че използвате Yoast SEO. Освен че е най-популярният SEO плъгин за WordPress, той също като цяло е един от най-популярните WordPress плъгини за всички времена, с над 288 милиона изтегляния до момента. 

Rank Math, от друга страна, е новото начало на WordPress SEO. Той беше пуснат в края на 2018 г., въпреки че беше в процес на разработка в продължение на няколко години преди това. Rank Math идва от утвърден екип за разработка на WordPress. От стартирането си Rank Math бързо нарасна в популярност и сега заслужава короната на втория най-популярен плъгин за WordPress. За по-малко от две години той премина от почти нула до активен брой инсталации от над 500 000 сайта, което е впечатляващо за WordPress плъгин. Той постигна този растеж до голяма степен на гърба на дълъг списък с безплатни функции, както ще видите по-долу. 

Сео оптимизация WooCommerce | sunny7eood.eu

Ранг Math срещу Yoast SEO

Сега нека преминем към по-практическия раздел на нашето сравнение Rank Math срещу Yoast SEO, като започнем с поглед към функциите на всеки плъгин.

По отношение на големия брой налични функции, Rank Math предлага повече от Yoast SEO, особено когато се сравняват само безплатните версии. Това не означава непременно, че е „по-добро“, защото ключовото тук е дали наистина ще използвате тези допълнителни функции или не.

Въпреки това, ако ще използвате тези допълнителни функции, това е предимство за Rank Math.

Безплатни функции:

 1. Задайте SEO заглавия/мета описания – създайте шаблони, които автоматично се прилагат към съдържанието и коригирайте ръчно SEO заглавия/описания за отделни части от съдържание.
  Задайте описания в социалните медии – контролирайте текст и изображения за Facebook и Twitter.
  Анализ на ключовите думи на фокус (поддържа множество ключови думи) – въведете една или повече ключови думи на фокус и вижте доколко съдържанието ви е оптимизирано за тези ключови думи.
 2. XML Sitemap – създайте по-персонализирана XML карта на сайта, отколкото позволява функцията за карта на сайта по подразбиране на WordPress.
 3. Структурирани данни/схема – настройте маркирането на схемата за целия сайт и също така контролирайте маркирането на схемата за отделни части от съдържание.
 4. Search Console – свържете сайта си с Google Search Console, за да изпращате автоматично карти на сайта и да преглеждате анализите на Search Console във вашето табло за управление на WordPress.
 5. Локално SEO и График на знанието – оптимизирайте сайта си за локално SEO (само едно местоположение безплатно)
 6. Image SEO – подобрете SEO SEO и автоматично задайте alt и title тагове.
 7. Предложения за вътрешни връзки – Rank Math ще предложи друго съдържание на вашия сайт, към което да се свържете, докато работите в редактора.
 8. Breadcrumbs – добавете breadcrumbs към вашия сайт.
 9. Брояч на връзки – пребройте броя на вътрешните и външните връзки във вашето съдържание.
 10. Пренасочвания – създавайте и управлявайте 301 и 302 пренасочвания.
 11. 404 Monitor – следете вашия сайт за 404 грешки. След това можете да пренасочите често срещани грешки 404 към други страници на вашия сайт.
 12. Google Analytics – добавете кода за проследяване и прегледайте информацията.
 13. WooCommerce SEO оптимизация– задайте заглавия/описания на продукти/магазини.

СЕО оптимизация на електронен магазин | sunny7eood.eu

Премиум функции:

 1. Проследяване на ранга на ключовите думи – проследявайте класирането на вашия сайт в търсачките и ефективността на ключовите думи през последните 12 месеца (доста уникално)
 2. Интегриране на Google Trends
 3. Google Video SEO карта на сайта
 4. Google News SEO карта на сайта
 5. Множество местоположения за локално SEO
 6. Още предварително дефинирани типове схеми (20+)
 7. Google AdSense история на печалбите
 8. Автоматично воден знак на изображения в социалните медии

Едно хубаво нещо за Rank Math е, че всички тези функции са модулни – така че можете лесно да деактивирате всички функции, които не планирате да използвате.

Yoast SEO

Yoast SEO има по-ограничен списък с функции в своята безплатна версия, но екипът на Yoast SEO предлага множество професионални добавки, които можете да използвате, за да разширите основните функции. Въпреки това, както споменахме по-горе, ще видите, че Yoast SEO таксува няколко функции, които Rank Math ви предоставя безплатно, като например мениджър за пренасочване, анализ на множество ключови думи и предложения за вътрешни връзки.

Основни функции:

 1. Задайте SEO заглавия/мета описания – създайте шаблони, които автоматично се прилагат към съдържанието и коригирайте ръчно SEO заглавия/описания за отделни части от съдържание.
 2. XML Sitemap – създайте по-персонализирана XML карта на сайта, отколкото позволява подробната функция на WordPress.
 3. Анализ на фокусирана ключова дума (само една ключова дума) – въведете една фокусирана ключова дума и вижте доколко съдържанието ви е оптимизирано за тази ключова дума.
 4. Схема за целия сайт – добавете маркиране на схема за целия сайт.
 5. Тип схема на съдържанието – задайте персонализиран тип схема за отделни части от съдържание (можете също да зададете по подразбиране за целия сайт).
 6. Search Console – потвърдете сайта си с Search Console.
 7. Задайте описания в социалните медии – контролирайте текст и изображения за Facebook и Twitter.
 8. Основно WooCommerce SEO – напр. задайте заглавия/описания за продукти и страници на магазини.
 9. Основно съдържание – маркирайте важни страници като „Крайъгълен камък“, за да помогнете за оптимизирането им и да получите повече вътрешни връзки към тях.
 10. Breadcrumbs – добавете breadcrumbs към вашия сайт.
 11. Брояч на връзки – пребройте броя на вътрешните връзки във вашето съдържание.

Основни премиум функции:

 1. Диспечер на пренасочване – създава и управлява 301 и 302 пренасочвания.
 2. Предложения за вътрешни връзки – Yoast SEO ще предложи друго съдържание на вашия сайт, към което да се свържете.
 3. Вътрешни блокове за връзки – добавете блок, който автоматично включва съответните връзки, вместо да ги добавяте ръчно.
 4. Ключови думи с множество фокуси – анализирайте съдържанието си за ключови думи с множество фокуси.
 5. Свързани ключови фрази – генерирайте свързани ключови фрази въз основа на данни от SEMrush.

Yoast SEO предлага и други платени добавки за специфични видове SEO. Те ви дават функции, които също са налични предимно само в премиум версията на Rank Math, въпреки че Rank Math включва някои местни SEO функции в своята безплатна версия:

Локално SEO – добавя структурирани данни за местни фирми/графика на знанието, подобрява страницата ви за контакти и поддържа множество физически местоположения.
Видео SEO – вкарайте вашите видеоклипове в списъка в Google Videos и добавете други SEO подобрения за видео.
News SEO – оптимизирайте сайта си за Google News, ping на Google, когато публикувате публикация, създайте XML карта на сайта за новини и др.
WooCommerce SEO (Advanced) – получете достъп до повече функции на WooCommerce SEO, като информация за графиката на социалните медии, по-чиста XML карта на сайта и др.

Rank Math срещу Yoast SEO — Процес на настройка

Както Rank Math, така и Yoast SEO вършат добра работа, като ви въвеждат с важни настройки. И двете като цяло са доста удобни за потребителя.

Когато за първи път стартирате Rank Math, той отваря съветник за настройка, за да ви помогне да конфигурирате важните основни функции. Можете също така по желание да свържете своя безплатен акаунт в Rank Math, за да отключите някои функции. Не е нужно да правите това, за да използвате приставката, но трябва да свържете безплатен акаунт, за да отключите всички функции.

Като цяло, съветникът е доста добре направен и предлага персонализирани изживявания за основни и напреднали потребители:

 • Основна информация за схемата
 • Интеграции на Google Analytics и Google Search Console, ако искате да ги използвате.
 • XML карта на сайта.
 • Други основни настройки, като например дали да не се индексират празни архиви на категории и тагове.

След като преминете през съветника за настройка, той също така ви дава избор да настроите разширени опции, които ще отключат някои допълнителни стъпки за неща като:

 • Мениджър на роли (за контрол кои роли в WordPress имат достъп до Rank Math).
 • 404 мониторинг на грешки.
 • Пренасочване.
 • По-подробни настройки за маркиране на схемата, напр. задаване на типове схеми по подразбиране за различни типове публикации.

След завършване на съветника за настройка, той също ще ви стартира в мениджъра на модули, който изброява всяка отделна функция и ви позволява:

Активирайте/деактивирайте всеки модул.

Ако сте в лесен режим, няма да видите всички модули. Трябва да активирате Разширен режим, за да видите всеки отделен модул.

Yoast SEO

Подобно на Rank Math, Yoast SEO включва съветник за конфигуриране, за да ви помогне бързо да започнете работа, въпреки че ще трябва да го стартирате от лентата с инструменти на WordPress.

Този съветник също върши страхотна работа, като ви преведе през всички важни настройки като:

 • Основни данни за схемата на целия сайт
 • Дали да индексирате сайта си или не
 • SEO шаблони за заглавия

Таблото за управление на Yoast SEO също включва някои съвети/предложения и ще маркира всички потенциални проблеми с вашия сайт:

Общи настройки в Yoast SEO

Подобно на Rank Math, Yoast SEO също използва модулен подход, който ви позволява да деактивирате функции, които не искате да използвате. Можете да видите функциите в раздела Функции и да използвате превключвателя, за да изключите конкретни функции:

Ранг Math срещу Yoast SEO — Анализ на ключови думи

Както Ранг Math, така и Yoast SEO поддържат анализ на ключови думи, докато създавате съдържание. Тоест можете да добавите ключовите думи, към които се насочвате, и плъгинът ще анализира съдържанието ви, за да ви каже колко добре е оптимизирано и дали трябва да направите някакви промени.

Това е друг раздел, където наистина зависи само от вашите лични предпочитания и кой интерфейс/подход предпочитате. Едно предимство на Rank Math обаче е, че ви позволява да анализирате безплатно множество ключови думи. С безплатната версия на Yoast SEO можете да анализирате само една ключова дума (въпреки че премиум версията позволява анализ на множество ключови думи).

Дори и с безплатната версия, Rank Math ви позволява да анализирате до пет фокусирани ключови думи наведнъж. Всичко, което правите, е да въведете ключовите думи, към които искате да се насочите и Rank Math.

Анализът на ключовите думи Rank Math

Можете да превключвате между различни ключови думи, като щракнете върху тях в списъка. Например, ако изберете различна фокусирана ключова дума, анализът ще се промени, за да се фокусира върху тази конкретна ключова дума.

Yoast SEO

С безплатната версия на WordPress.org, Yoast SEO ви позволява да анализирате само една ключова дума за всяко съдържание. Ако обаче надстроите до премиум версията, ще можете да анализирате множество ключови думи.

Отново, както ви показахме в секциите на потребителския интерфейс, можете да получите достъп до съветите за анализ или в страничната лента на редактора на блокове, или в мета полето под всеки редактор.

Анализът работи почти по същия начин като Rank Math – въвеждате ключовите си думи и след това Yoast SEO ви дава резултат и също така сравнява вашето съдържание със списъка си с конкретни предложения.

Резултатът на Yoast SEO обаче е по-малко специфичен. Няма числова оценка и има само три опции:

зелено (добро)
Жълто (добре)
червено (лошо)

Ранг Math срещу Yoast SEO — цена

Както Rank Math, така и Yoast SEO са достъпни безплатно в WordPress.org. След това и двамата разработчици продават премиум версии с повече функции.

Това е голяма промяна за Rank Math, тъй като дълго време се предлагаше само в безплатна версия. Разработчикът обаче стартира Pro версията на приставката през ноември 2020 г. Тя добавя нови функции и не засяга никоя от съществуващите функции, които вече са били достъпни безплатно.

Като цяло премиум версията на Rank Math е по-достъпна от Yoast SEO поради три причини:

Цените от най-високо ниво на Rank Math са по-ниски от Yoast SEO (въпреки че това може да се промени).
Премиум планът на Rank Math поддържа неограничен брой уебсайтове, докато Yoast SEO не предлага неограничен лиценз.
Rank Math има само един премиум план с всички функции, докато Yoast SEO има множество премиум разширения. Например, ако искате да добавите локална поддръжка за SEO, това е отделна покупка.

Ранг математика

В момента Rank Math предлага два плана за своята премиум версия:

Pro – $59 – използвайте го на неограничен брой лични уебсайтове и проследявайте до 1000 ключови думи.
Бизнес – $199 – използвайте го на неограничен брой лични и клиентски уебсайтове и проследявайте до 20 000 ключови думи.

Yoast SEO

Има два вида първокласни предложения за Yoast SEO.

Първо, има основната премиум добавка, която ви осигурява достъп до функции като анализ на множество ключови думи, предложения за вътрешни връзки и други. Основното премиум предложение струва $99/година за използване на един сайт – можете също да получите отстъпки за лицензи за много сайтове:
Yoast SEO отстъпки за използване на множество сайтове
Yoast SEO отстъпки за използване на сайта

След това има и четири първокласни разширения за специфични видове SEO:

Видео SEO за WordPress – от $79/година за един сайт.
Локално SEO за WordPress – от $79/година за един сайт.
Новини SEO за WordPress – от $79/година за един сайт.
Yoast WooCommerce SEO – от $79/година за един сайт.

Yoast също ви позволява да закупите всичките 5 плъгина за общо $229/година.

Кой от двата плъгина за СЕО оптимизация предлага повече функции?

Като цяло Rank Math има повече функции от Yoast SEO, особено когато се сравняват безплатните версии.

Кой плъгин е по-популярен?

Yoast SEO е по-популярен – всъщност това е един от най-популярните плъгини на всички времена. Въпреки това, той също съществува много по-дълго от Rank Math. Като се има колко млад предвид, Rank Math е доста популярен.

Е, това е доста субективно и това е, което се опитваме да разгледаме в тази публикация. Rank Math предлага повече функции от Yoast SEO, особено когато кажете за безплатните версии.

Това обаче не означава непременно, че е по-добро за вашия сайт – наистина зависи само от това дали смятате, че наистина ще използвате тези функции и колко оценявате опцията „по-утвърдена“ в Yoast SEO.

 

Post a Comment